# >> Dom i vrt >  >> Home Appliances >> Klima uređaji >>

Što jeHot & Hladno Deck HVAC sustav

? Centralizirani klima uređaj ( AC) i grijanje u zgradama upravlja pomoću grijanje , ventilaciju i klimatizaciju ( HVAC ) jedinica . Iako većina stambene HVAC sustavi su jednozonska jedinice, veći i sofisticiraniji HVAC sustava uslužne zone više koriste tople i hladne palube . Ove tople i hladne sekcije rade neovisno uvjetovati različite zone odjednom . Funkcija

HVAC paluba sustavi koriste tople i hladne palube upravljati unos vanjskog zraka i izlaz zatvoreni , klimatiziranog zraka . Za velike HVAC sustava , topla i hladna palube suučinkovit način za rukovanje i uređaj toplog i hladnog zraka u skladu s potrebama svakog građevinskoj zoni . Općenito , klima putuju preko rashladne zavojnice je gurnuo u jednom kanalu drži svjež zrak . Air putuju preko grijanja zavojnice je gurnula u drugi kanal pohranjivanja vrući zrak za ventilaciju . Mješavina hladnom i toplom zraku također mogu biti isporučeni kaopaluba amortizer vruće otvara ihladno palube amortizera zatvara .

Vrste

HVAC sustava može se postaviti s različita sustava kanala za kondicioniranje i distribuciju vrućeg i hladnog zraka . Single- kanala ili više zona sustavi koriste jedan kanal za svaki građevne zone ili područja . Zračni manipulatori u više zona sustava obično dostaviti temperature zraka za više zone istodobno . Dvostruki sustav kanala koristiti paralelne kanale za usmjeravanje toplog i hladnog zraka u posebne kutije za miješanje . Slično sustava one- kanala , svaki okvir za miješanje prilagođava temperaturu zraka prema potrebama svake zone je . Varijabilni toplih i hladnih sustava paluba mijenjati volumen zraka dovedenog zona na temelju grijanje i hlađenje tereta u zgradi . Dok je volumen zraka u tradicionalne sustave kanala i više zona je konstanta , varijabla volumen zraka ( vav ) sustavi mogu stalno podešavanje glasnoće zraka .

Prednosti

toplim i hladno paluba sustavi nude značajnu fleksibilnost i kontrolu za reguliranje temperature zraka za različite prostorije i područja zgrade . Za razliku od single- zone sustava, s više zona i dual - kanala HVAC sustava opskrbe različitim temperaturama za više od jedne zone istodobno . Vav toplih i hladnih sustava paluba su posebno energetski učinkovit jer su tople i hladne palube povezane s termostatom . Kako se temperatura povećava i smanjuje , volumen zraka se namjesti . To omogućuje da sustav jednostavno odgovoriti na grijanje i hlađenje promjenama u zgradi i izbjeći nepotrebno troši energiju .
Nedostaci

Iako toplih i hladnih paluba HVAC sustavi su više svestran od jednostavnijih , jednozonska jedinica , oni su i složeniji . Većina zračnih manipulatori u toplim i hladnim palube u HVAC sustavima su ograničeni na 12 zona , u skladu sa sveučilišta Berkeley objave " vitalni znakovi : . HVAC komponenata i sustava " Zgrade koje zahtijevaju HVAC sustava servisiranje preko 12 zona mora instalirati dodatne zračne rukuju , što može povećati operativni troškovi . Štoviše , vav jedinice smatraju energetski učinkovit , ali oni također mogu narušiti kvalitetu zraka . Smanjenje rezultata Snaga ventilatora u slabe cirkulacije zraka između zona . Provjerite preporučene minimalne postavke svog proizvođača protok zraka za VAV jedinica za održavanje unutarnje kvalitete i koristi od uštede energije .

Kako testirati protok zraka na klima uređaja

klima jebitno ugodnost u kući tijekom vrućih ljetnih mjeseci , posebice u mnogim podnebljima . Protok klima uređaj zračnog se mjeri u kubičnim metara u minuti ( CFM) . Ako je klima uređaj ne kreće dovoljno zraka kroz njega , nećete dobiti najviše opt

Více >