Možete li rasti Limun verbena u zoni 9

? Limun verbena ( Aloysia triphylla ) je porijeklom iz Čilea i Argentine . To je najpoznatiji po jakim mirisom limuna emitiranog iz smrvljenog lišća i stabljike . Od svih limuna mirisom bilja , limuna verbena smatrabiljka s najintenzivnije limuna mirisa . Pogodan je za uzgoj u US Department of Agriculture biljnih srčanost zone 8 do 11 . Identifikacija

Limun verbena jezimzelena trajnica raste na 15 metara pod idealnim uvjetima . U većini vrtova , limuna verbena doseže visinu od 3-4 metara i širine 18 cm . Ona gubi svoje lišće kada je izložen na smrzavanje i često smrzava na tlo , ako su temperature dosegnuti jednoznamenkaste . Listovi su uske, šiljaste i svijetle zeleno i montiraju po stabljici u setovima od tri . Limun verbena je, naravno, hitar biljka , pogotovo nakon što su dijelovi biljke umro tijekom zime . Mali bijeli ili ružičasti cvjetovi pojavljuju se u ljetnim mjesecima .
Uzgoj

Limun verbena najbolje raste u dobro isušen , umjereno vlažno tlo . Full sunce mjesto koje prima najmanje šest sati suncaprvi dio dana je idealno . Oploditi s uravnoteženim vrt gnojiva s omjerom 10-10-10 ili 13-13-13 prema uputama na naljepnici gnojiva kontejner . Previše gnojiva će ubiti limuna verbena biljku . Kadje biljka mlada , ili na samom početku sezone , kada počinje novi rast , trim natrag biljku koju ne više od jedne trećine potaknuti grananja. Trim iz prošle sezone mrtvo rast u proljeće . Učinite svaki izrezati 1/4 inča iznad vijencu , ili set , lišća .

2 do 3 inčni sloj malča održava razinu vlage u tlu , čak i uklanja korov . Temeljito vodom, dok je top 2 do 3 mm od tla je suho . Tijekom zalijevanje je fatalna za limuna verbena . Uskratiti vodu kadabiljka je u stanju mirovanja .

U hladnijim mjestima , sjeverno od USDA bilja smjelost zone 8 , limun verbena može se uzgajati kao godišnja ili kontejnerskog postrojenja doveo u zatvorenom prostoru tijekom zime .


koristi

mirisni lišće limuna verbena biljke se koristi za okus likera , čajeva i ostalih napitaka . Limun citronovca ostavlja se koriste u brojnim desert jela , a može čak biti pokrivena u šećer i jede ; ostavlja gorak okus kad jede sama. Cvjetovi se koriste na isti način kao i lišće . Lišća, grana i cvijeća mogu se koristiti u potpuri . Lišće , cvijeće i stabljika može se suše na zraku za kasniju uporabu .
Harvest

Harvest lišće u bilo kojem trenutku , ali ne izvlačite više od jedne trećine biljke u jednom trenutku . Izreži lišće iz stabljike s oštrim , čistim škarama . Koristite starije lišće raste na dnu biljke prvi.

Lavanda Lady Bush & Leptiri

Lady jeniz Lavandula angustifolia poznat po svojim napadnim vrlo mirisnog cvijeća i srebrno - zeleno lišće . Cvjetovi su svijetlo plavičasto- plava i suha lako . L. angustifolia je također poželjno za činjenicu da će rasti lako iz sjemena . Ova sort

Více >