Home & Garden >> Dom i vrt >> Plants, Flowers & Herbs >> Herb Osnove >> Content

Žetva Kadulja & Timijan

Kadulja ( Salvia officinalis ) i timijan ( Thymus vulgaris ) dodati ugodne mirise i ukrasni vabiti da povrtnjaka . Ovi višegodišnji začinske trave obično se koristi za sezonu meso , perad i povrća . Uz pravu njegu i održavanje , oba od tih biljaka mogu biti dobivenih nekoliko puta tijekom ljeta , s lišće se pohraniti za kasniju uporabu . O Kadulja

Kadulja uspijeva u US Department of Agriculture bilja srčanost zone 4-8 . Porijeklom iz mediteranskog područja i Sjeverne Afrike , kadulja raste do 2 1/2 metra visok i 2 1/2 metra širok. Kadulja stvara grozdove lavande i svijetloplave cvijeće u lipnju i voli biti u punom suncu ( najmanje šest sati dnevno ) . Slatko- mirisna lišće i jarke cvijeća privlače leptire i pčele . Kadulja zahtijeva tla s dobrom drenažom koja je na suhoj strani . Previše vlage će ubiti kadulje biljke . Ovaj član metvice obitelji često se uzgaja kaogodišnja i sade u granicama , prirodnih područja i biljnih vrtovima . Dok kadulje zahtijeva medij za održavanje , to je bolest i insekata otporan .
O Timijan

Majčina dušica uspijeva u USDA zonama 5-9 . Porijeklom iz južne Europe , timijanom naraste do 1 pješice visokom i širokom 1 metar i po. Biljka proizvodi male svijetlo ljubičaste cvjetove od svibnja do srpnja , a voli biti u punom suncu. Slatko- mirisna lišća i cvijeća privlače leptire i pčele . Kao i kadulja , majčina dušica voli zemlju koja ima dobru drenažu i nalazi se na suhom strani . Raste dobro u stjenovitom i pjeskovitom tlu i može istrunuti ako je tlo previše vlažan . Uspravna biljka s drvenaste stabljike , majčine dušice može se saditi iu biljke i rock vrtove . Često se uzgaja kaogodišnji , ali kad uzgaja kaotrajnica , timijan može biti potrebno zamijeniti svakih nekoliko godina , jer su biljke dobiti vrlo drvenasti . Timijan zahtijeva malo održavanja , te jeidealan početnik biljka . To je takođerdobar pratilac biljka rajčice i patlidžan .
Žetva Kadulja

Sage ostavlja se koriste za okus jela , juhe i zahvalnosti nadjevom . Biljke prvi može biti dobivenih 75 dana nakon sadnje . Koristite vrt škare za izrezivanje grane nema više od pola puta prema dolje , ostavljajući 3-4 cm od dna rasta . To je najbolje obaviti u jutarnjim satima , nakon štorosa osuši i lišće imaju najbolju sadržaj ulja . Tijekom vegetacije , u potpunosti žetve biljkama barem dva puta , clipping 6-8 inča rast od vrhova biljaka . Lišće također može se podići po potrebi za kulinarsku uporabu . Uvijek ostavite roditelj stabljike i neke lišća u podnožju biljke . Nakon berbe , lišće se može zamrznuti ili osušiti i čuvati u hermetički zatvorenom spremniku .

Žetva Timijan

Timijan lišće i grančice okus mesa , peradi i povrća . Žetva timijan kada biljke prvo početi cvjetati . Kao i kadulja , majčina dušica treba brati u ranim jutarnjim satima , nakonrosa osuši . Koristite vrt škare za rezanje off top 5 ili 6 inča biljke , a ne oprati lišće prije spremanja . Ova traka lišće svojih prirodnih ulja . Ova vrsta berbe može biti učinjeno najmanje dva puta tijekom vegetacije . Timijan treba sušiti negdje mraku uz dobru ventilaciju . Store suši lišće u hermetički zatvorenim posudama u trajanju do dvije godine u hladnom i tamnom mjestu . Lišće se može slomiti neposredno prije upotrebe za najbolji okus .


od:http://vrt.98905.com/plants-flowers-herbs/herb-basics/1016025783.html

autorsko pravo © Dom i vrt Sva prava zadržana.